Népszerű, hagyományos magyar étel, mely egyszerűen elkészíthető, finom és laktató: székelykáposzta sertéscombból, rizzsel, tejfölösen.
Rizses székelykáposzta hozzávalói:
- 1 kg savanyú káposzta
- kb. 50 dkg sertéscomb (sertéslapockából is elkészíthető)
- 15 dkg füstölt szalonna
- 3 db közepes vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 dl rizs
- 1 csapott evőkanál pirospaprika
- fél teáskanál őrölt bors
- só ízlés szerint
- 1 kávéskanál szárított morzsolt majoranna
- 1 evőkanál rizsliszt
- 250 g tejföl
Székelykáposzta elkészítése sertéscombból rizzsel tejfölösen:
- A füstölt szalonnát koockázd fel és kezd el kisütni a zsírját. Ha már van zsír az edényben add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymagerezdeket. Vigyázz, hogy ne égjen meg a fokhagyma, mert akkor megkeseredik.
- Vedd vissza a hőt, önts rá 1 dl vízet és szórd bele a pirospaprikát. Itt is vigyázz, hogy ne égjen meg! Add hozzá a sót, az őrölt borsot, a majoránnát és újabb 1 dl vízet és főzd össze a székelykáposzta főzelék ízes, zamatos alapját kb. 15-20 perc alatt. Időnként önts rá 1-1 dl vízet.
- A sertéscombot kockázd fel és tedd a fűszeres alapra.
- A savanyú káposztát mosd át ízlés szerint kevésbé vagy alaposan attól függően, hogy mennyire szeretnéd savanyúra a székelykáposztát. A káposzta átmosását el is hagyhatod, ha igazán savanyúan szereted a székelykáposztát.
- Tedd a káposztát és a rizst is a lábosba.
- Készíts a rizsliszből és néhány evőkanál tejfölből habarást és ha a sertéscomb és a rizs már szinte teljesen megfőtt habard be vele a székelykáposzta főzeléket.
- Néhány perc elteltével leveheted az ételt a tűzről. Ha kissé meghűlt kóstold meg és ha szükséges sózd meg.
- Tálaláskor kanalazz tejfölt a székelykáposzta tetejére. A székelykáposzta sertéscombból, rizzsel, tejfölösen finom és laktató. Jó étvágyat hozzá!