sült fokhagyma

Sült fokhagyma

A fokhagyma a magyar konyha egyik igen kedvelt és gyakran használt alapanyaga, de koránt sem biztos, hogy ebben a formában is használod. A sült fokhagyma egészben vagy gerezdben sokoldalúan felhasználható, egyszerűen már jó előre is elkészíthető.

Sült fokhagyma hozzávalói:

  • 2-4 fej fokhagyma
  • fél kávéskanál só
  • csipet kristálycukor
  • 1-2 evőkanál olívaolaj

Gerezdben sült fokhagyma

  • A fokhagymákat szedd gerezdjeikre és tisztítsd meg a gerezdeket.
  • Egy sütőpapírból formázz akkora tasakot, amibe kényelmesen elférnek a gerezdek.
  • Tedd a fokhagymagerezdeket a papírtasakba és add hozzá a sót, a kristálycukrot és az olívaolajat.
  • Tűzőgéppel zárd le a tasakot.
  • 160 fokra előmelegített sütőben süsd puhára a fokhagymát. Kb. 25 perc.
  • A gerezdek egyben maradnak, de átpuhulnak, ízük diósra hajaz.
  • Használd a sült fokhagymagerezdeket főzelékek feltétjeként, saláták kiegészítőjeként, húsok és köretek mellé.

Egészben sült fokhagyma

  • A fokhagymákat nem kell megpucolni, héjasan kell megsütni.
  • 1-1 darab alufóliába tegyél 1-1 darab egész fokhagymát. Mindegyik csomagba tegyél egy kis sót, kristálycukrot, olívaolajat, majd szorosan csomagold össze a batyut.
  • 160 fokra előmelegített sütőbe tedd a fokhagymás alufóliacsomagokat és 40 percen át süsd őket.
  • Ha puha tapintásúak a csomagok, akkor elkészültek. Ekkor vedd ki őket a sütőből és hagyd, hogy az alufóliában langyosra hűljenek.
  • Ha kissé meghűltek csomagold ki őket. A hagymafejeket vágd ketté és a puha hagymahúst nyomkod ki a héjból.
  • Ha nem használod fel rögtön az összes puha, pépes fokhagymapasztát, akkor lezárt üvegekbe el is teheted.

Fokhagymával készült ételek receptjei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük