A fokhagyma a magyar konyha egyik igen kedvelt és gyakran használt alapanyaga, de koránt sem biztos, hogy ebben a formában is használod. A sült fokhagyma egészben vagy gerezdben sokoldalúan felhasználható, egyszerűen már jó előre is elkészíthető.
Sült fokhagyma hozzávalói:
- 2-4 fej fokhagyma
- fél kávéskanál só
- csipet kristálycukor
- 1-2 evőkanál olívaolaj
Gerezdben sült fokhagyma
- A fokhagymákat szedd gerezdjeikre és tisztítsd meg a gerezdeket.
- Egy sütőpapírból formázz akkora tasakot, amibe kényelmesen elférnek a gerezdek.
- Tedd a fokhagymagerezdeket a papírtasakba és add hozzá a sót, a kristálycukrot és az olívaolajat.
- Tűzőgéppel zárd le a tasakot.
- 160 fokra előmelegített sütőben süsd puhára a fokhagymát. Kb. 25 perc.
- A gerezdek egyben maradnak, de átpuhulnak, ízük diósra hajaz.
- Használd a sült fokhagymagerezdeket főzelékek feltétjeként, saláták kiegészítőjeként, húsok és köretek mellé.
Egészben sült fokhagyma
- A fokhagymákat nem kell megpucolni, héjasan kell megsütni.
- 1-1 darab alufóliába tegyél 1-1 darab egész fokhagymát. Mindegyik csomagba tegyél egy kis sót, kristálycukrot, olívaolajat, majd szorosan csomagold össze a batyut.
- 160 fokra előmelegített sütőbe tedd a fokhagymás alufóliacsomagokat és 40 percen át süsd őket.
- Ha puha tapintásúak a csomagok, akkor elkészültek. Ekkor vedd ki őket a sütőből és hagyd, hogy az alufóliában langyosra hűljenek.
- Ha kissé meghűltek csomagold ki őket. A hagymafejeket vágd ketté és a puha hagymahúst nyomkod ki a héjból.
- Ha nem használod fel rögtön az összes puha, pépes fokhagymapasztát, akkor lezárt üvegekbe el is teheted.