Új kedvenc gluténmentes harapnivalót keresel? Dobd össze a zabpelyhes keksztésztát, tedd félre pihenni, közben intézz el más fontos dolgokat, aztán szaggasd ki és süsd meg. Jól záródó dobozban egy hétig is eltartható. Már ha nem fogy el… Sós gluténmentes zabkeksz.
Sós gluténmentes zabkeksz hozzávalói:
- 12 dkg apró szemű zabpehely
- 12 dkg rizsliszt
- 5 dkg vaj
- 5 dkg zsír
- fél kávéskanál gluténmentes sütőpor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 5 dkg porcukor
- késhegynyi só
- tej a teteje megkenéséhez
Gluténmentes zabkeksz elkészítése:
- Keverd össze a zabpelyhet, a rizsliszttel, a gluténmentes sütőporral, a porcukorral, a sóval, az őrölt fahéjjal és gyömbérrel.
- Add hozzá a puha vajat és a zsírt és az egészet alaposan dolgozd össze.
- Adj hozzá annyi vizet, hogy jól gyúrható, formázható keksztésztát kapj.
- Minimum két órára tedd hűvös, hideg helyre a tésztát.
- Ha a tészta pihent a hűvös helyen gluténmentes liszttel meghintett deszkán nyújtsd ki kb. 5-6 mm vastagságúra és kiszúrók segítségével szaggass ki kekszeket.
- Sütőpapírral borított sütőlemezre tedd a kiszaggatott kekszeket és tejjel kend meg a tetejüket mielőtt a sütőbe rakod őket.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsülnek a kekszek.
- Ha kihűltek a kekszek tedd őket jól záródó fém vagy műanyag tárolódobozba, amiben több napig is frissek maradnak.