Gluténérzékenyként sem kell lemondani a finom tésztás ételekről. Próbáld ki ezt: zöldfűszeres sajtszószban sült gluténmentes gnocchi.
Zöldfűszeres sajtszószban sült gluténmentes gnocchi hozzávalói:
Gluténmentes gnocchi hozzávalói:
- 50 dkg burgonya
- 8 dkg rizsliszt
- 8 dkg gluténmentes lisztkeverék (pl. Enjoy free gluténmentes liszt)
- 2 db tojássárgája
- só
- fél kávéskanál szerecsendió
- 3 dkg vaj
Zöldfűszeres sajtszósz hozzávalói:
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 evőkanál zsiradék
- 15 dkg reszelt sajt
- 2 csapott evőkanál rizsliszt
- 3 dl tej
- bors
- 1 evőkanál metélőhagyma
- 1 kávéskanál petrezselyemzöld
- 1 kávéskanál majoránna
Zöldfűszeres sajtszószban sült gluténmentes gnocchi elkészítése:
Gluténmentes gnocchi elkészítése:
- A burgonyát hámozd meg, kockázd fel és főzd puhára. Ha megfőtt öntsd le róla a vizet, hagyd kihűlni.
- Ha kihűlt a főtt krumpli, tört össze majd add hozzá a rizslisztet, a gluténmentes lisztkeveréket, a sót, a szerecsendiót és a 2 tojás sárgáját.
- Alaposan dolgozd össze a gnocchi tésztáját. Jól gyúrható masszát kell kapj.
- A gnocchi tésztát oszd 8 részre, mindegyik darabból sodorj vékony hengereket, azokból vágj le kb. 2 cm-es darabokat és villával lapítsd kissé meg a tésztadarabokat.
- Melegítsd sós vizet a gnocchi kifőzéséhez. Ne lobogó-forró vízbe tedd a tésztadarabokat, hanem gyöngyöző vízbe és ne is hagyd, hogy főzés közben forrni kezdjen a víz. Kevergetni nem kell. A gnocchik kb. 2 perc főzés után feljönnek a víz tetejére, de kb. 5-6 perc alatt átfőnek.
- Ha a gnocchik megfőttek, vedd ki őket szűrőkanállal, csepegtesd le róluk a vizet, majd locsold meg olvasztott vajjal.
Zöldfűszeres sajtszósz elkészítése:
- A füstölt szalonnát csíkozd fel és a zsiradékon pirítsd meg. Ha megpirult vedd ki és tedd félre.
- A serpenyőben maradt zsiradékra tedd rá a reszelt sajtot, szórd rá a rizslisztet, majd öntsd rá a tejet.
- Add hozzá a fűszereket: a borsot, a metélőhagymát, a petrezselyemzöldet és a majoránnát.
- Főzd a sajtszószt sűrűre.
Sajtszószos gnocchi összeállítása, megsütése:
- A gnocchikat tedd bele a sütőedénybe, a vaj, amivel lelocsoltad is mehet rá.
- A sajtszószt öntsd rá egyenletesen a tésztadarabokra, majd a tetejére szórd rá a korábban megpirított szalonnacsíkokat.
- A sütőt melegítsd elő 200 fokra és süsd meg a gnocchit kb. 20-25 perc alatt. A sütési idő sütő és sütési mód függvénye. Ha a teteje már szép pirosas-barna a tésztaétel belseje is átsült.