Porzselatin, lapzselatin, zselatin fix. A boltok polcain számos fajta zselatinterméket lehet látni, de nehéz eldönteni, hogy mikor mihez mit használj? Most megtudhatsz mindent!
Mi a zselatin?
A zselatin egy színtelen, átlátszó, szinte teljesen íztelen anyag, amit háziállatok vagy halak csontjából, porcaiból és bőréből állítanak elő. Az előállítása során az alapanyagokból kivonják a kollagént és azt hidrolízissel továbbmunkálják.
Mire használják a zselatint a konyhában?
A konyhai zselatint folyadékok, krémek, habok megszilárdítására használjuk. A gasztronómiában használatos zselatin 3 formában fordul elő:
1. porzselatin, 2. lapzselatin és 3. zselatin fix. Mindhárom formával egyszerű dolgozni és mind remekül szilárdít.
Minél kevesebb zselatint használsz egy étel elkészítéséhez, annál finomabb lesz a végeredmény, annak ellenére, hogy a zselatin íztelen. Pohárdesszerteknél kevesebb is elég, hiszen ott nem fog szétfolyni a késztermék, viszont egyéb süteményeknél, tortáknak fontos a szükséges mennyiség használata, hogy az állag megfelelő legyen, ne folyjon szét, lehessen szeletelni.
Porzselatin használata
1 liter folyadék megszilárdításához kb. 20 g porzselatinra van szükség.
- A szükséges mennyiséget áztasd be egy kis lábasba annyi hideg vízzel, amennyi éppen ellepi.
- 10 perc múlva folyamatosan kevergetve melegítsd forrásig, de ne forrald.
- Ha hideg krémhez, masszához adod hőkiegyenlítéssel, apránként keverd hozzá a krémhez, különben összecsomósodik.
- Végül tedd hideg helyre, ahol néhány óra alatt meg tud dermedni.
Lapzselatin használata
Egy csomagban általában 6 db lapzselatin van, ez kb. 5 dl folyadék megkötésére elegendő.
- Áztasd be a lapzselatin lapokat hideg vízbe, majd 10 perc múlva nyomkod ki belőle a vizet.
- Old fel kevés forró folyadékban a zselatinlapokat és hőkiegyenlítéssel apránként keverd hozzá a masszához, amit meg akarsz szilárdítani. Végül tedd hideg helyre, hogy megszilárdulhasson.
Zselatin fix használata
Egy csomag (20-30 g) zselatin fix 4-5 dl folyadékot tud megszilárdítani. Használata nagyon egyszerű, nem kell beáztatni, felóodani stb. A zselatin fixet folyamatos kevergetés mellett bele kell keverni, dolgozni a krémbe, amit meg akarunk vele kötni.