Ha nyár, akkor sok-sok friss zöldség a kertben, a piacon és a boltok pultjain. Ha valamit egyszerű levesre vágsz, végy egy patisszont és készíts egy finom levest: patisszonkrémleves sült baconnel.
Patisszonkrémleves hozzávalói:
- 1 db nagyobb patisszon
- 1 db vöröshagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1,5 liter zöldségalaplé
- só ízlés szerint
- 1 kávéskanál szárított morzsol kakukkfű
- 1 teáskanál méz
- néhány szelet bacon szalonna
Patisszonkrémleves elkészítése:
- A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel és néhány evőkanál olívaolajon kezd el pirítani.
- A patisszon vágd ketté, szeleteld fel, hámozd meg a szeleteket, távolítsd el a középső, puha magos részeket, majd vágd nagyobb darabokra a patisszonszeleteket.
- A patisszondarabokat is dobd a lábosba és néhány percen át dinszteld együtt a vöröshagymával.
- Ezután öntsd rá a zöldségalaplevet és add hozzá az ízesítőket: a sót és a kakukkfüvet.
- Az egészet főzd addig, míg a zöldségdarabok kissé meg nem puhulnak, ekkor turmixold pépessé a lábos tartalmát.
- Tedd vissza még a tűzhelyre egy összeforralás erejéig, aztán le is veheted a tűzről.
- Ha a leves már nem forró keverjbele 1 teáskanál mézet.
- Tálalás előtt serpenyőben süss meg néhány szelet bacon szalonnát ropogósra és ezzel együtt tálald a patisszonkrémlevest.