Imádod a marhahúst, de unod már a megszokott marhából készült ételeket? Íme egy tuti recept: párolt marhacomb vörösboros-gombás mártással. Próbáld ki, nem fogod megbánni!
Hozzávalók:
- kb. 1 kg marhacomb
- 2 dkg szárított vargánya
- 2 db sárgarépa
- 10 dkg füstölt szalonna
- 5 dl zöldségalaplé
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál szárított morzsolt kakukkfű
- 3 dl száraz vörösbor
- 3 db vöröshagyma
- 25 dkg gomba (nálunk lila tönkű pereszke)
- zsiradék
- só ízlés szerint
- 1 csipet őrölt bors
Párolt marhacomb elkészítése vörösboros-gombás mártással:
- Áztasd be a szárított vargányát.
- A marhahúst ne szeleteld fel. Szórd meg sóval és őrölt borssal, majd tedd félre.
- A zsiradékot forrósítsd fel és kezd el pirítani benne a csíkokra vágott szalonnát, de amint átsült vedd ki és tedd félre.
- Ezután a marhahús minden oldalát kb. 2 percig süsd.
- Ha a húst körbesütötted add hozzá a felkarikázott sárgarépát, majd öntsd rá a zöldségalaplevet, a vörösbort és add hozzá a babérlevelet, némi őrölt borsot, a kakukkfüvet és a kifacsart vargányát.
- Egy órán át főzd, majd add hozzá a felkockázott vöröshagymát és főzd további kb. 30 percig.
- Közben egy serpenyőben forrósíts zsiradékot és néhány perc alatt süsd át benne a gombát. Ha sok levet ereszt, akkor a lé nagy részét öntsd le róla és a gombát add hozzá a húshoz.
- Tedd bele a félretett szalonnát is, vedd ki a babérlevelet.
- Ha a hús átfőtt, vedd le a fedőt és párold el a mártásból a felesleges nedvességet.