Nyírségi gombócleves egy kis hússal, gombával, tele zöldséggel és finom burgonyagombóccal. Tápláló, laktató, finom, egyszerűen elkészíthető.
Nyírségi gombócleves hozzávalói:
Leveshez:
- 40 dkg sertéslapocka
- 1 db vöröshagyma
- zsiradék
- víz
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 25 dkg csiperkegomba
- 40 dkg zöldborsó
- 2 dl főzőtejszín
- só
- bors
- petrezselyemzöld
Krumpligombóchoz:
- 25 dkg főtt, áttört burgonya
- 1 db tojás
- 3 evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál rizsdara vagy kukoricadara
- petrezselyemzöld
- só
Nyírségi gombócleves elkészítése:
Leves:
- A vöröshagymát pucold meg, kockázd fel és kevés zsiradékon fonnyaszd meg.
- Kockázd fel a sertéslapockát és add hozzá a hagymához. Hagyd kicsit pirulni, majd öntsd fel 1,5 l vízzel, sózd, borsozd és főzd kb. félpuhára a húst.
- Ha a hús már puhul, add hozzá a felkarikázott sárgarépát, petrezselemgyökeret.
- Ha már a répa is puhul, add hozzá a felszeletelt gombát és a zöldborsót is.
- Végül add hozzá a 2 dl főzőtejszínt és némi petrezselyemzöldet is és főzd össze az egészet.
- Végül tedd bele a gombócokat és néhány percig főzd még.
Burgonyagombóc:
- Hámozd meg a krumplit, kockézd fel és főzd puhára.
- Ha kihúlt tört össze, keverd bele az egész tojást, a rizslisztet, a rizsdarát, a sót és némi petrezselyemzöldet.
- Formálj a masszából kis gombócokat.
- Amikor a leves már összeállt dobd bele a gombócokat és pár perc alatt főzd át őket!
Jó étvágyat!