Egyszerűen és gyorsan elkészíthető gluténmentes finomság, nem csak gluténérzékenyeknek: muskotályos-fehér csokis gluténmentes kuglóf.
Muskotályos-fehér csokis kuglóf hozzávalói:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg kristálycukor
- 4 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl muskotályos bor
- 30 dkg rizsliszt
- 8 g gluténmentes sütőpor
- 8+2 dkg gluténmentes fehér csokoládé
- némi zsiradék és rizsliszt a kuglófforma kikenéséhez
Gluténmentes kuglóf elkészítése:
- A tojásokat válaszd ketté, a fehérjékből verj kemény habot.
- A tojások sárgáját keverd habosra a puha vajjal, a kristálycukorral és a vaníliás cukorral.
- A fehér csokit késsel vágd össze kis darabokra, forgácsold össze.
- A rizslisztet keverd össze a gluténmentes sütőporral és 8 dkg fehér csoki forgáccsal.
- A vajas-cukros masszába keverd bele az 1 dl muskotályos bort, majd apránként keverd bele a lisztes keveréket és végül a óvatosan forgasd bele a tojásfehérjehabot.
- A kuglófformát kend ki vékonyan zsiradékkal és szórd meg rizsliszttel. Kanalazd bele a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süsd meg a kuglófot.
- Mielőtt kiveszed a süteményt a sütőből végezz több helyen tűpróbát, hogy mindenhol átsült-e a kuglóf.
- Miután kivetted a sütőből hagyd a formában majdnem teljesen kihűlni.
- Mielőtt teljesen kihűl a kuglóf fordítsd ki a formából, majd a maradék csokiforgácsot szórd a kuglóf tetejére.