A marinálás élelmiszerek elkészítés előtti pácolása fűszerezett, gyakran savas kémhatású folyadékban.
A szó eredete utal a pácolási folyamat során használt sóra (sale marina), ez adja meg a sós ízt. A folyadék összetétele változó lehet, a pácnál különböző savas kémhatású összetevőket, mint például ecetet, citromlevet, bort és fűszereket is használnak.
A marinálás nagyon népszerű eljárás a húsok ízesítésére, illetve keményebb húsfajták, vagy darabok megpuhítására. Az eljárás hossza nagyon változó, lehet csupán néhány perc, de napok is.
Marinált padlizsánsaláta hozzávalói:
- 40-50 dkg padlizsán
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- petrezselyemzöld
- 3 evőkanál fehérborecet
- olívaolaj
- 1 evőkanál méz
- só
- bors
Marinált padlizsánsaláta elkészítése:
- A padlizsánt vág fel kb. 1 x 1 cm-es kockákra és forró serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg őket.
- A vöröshagymát kockázd fel, a fokhagymát zúzd össze, a petrezselymet aprítsd fel. Ezeket mind keverd össze egy tálba, adj hozzá sót és kevés borsot.
- Önts rá 3 evőkanál olívaolajat, 3 evőkanál fehérborecetet és 1 evőkanál mézet.
- Egy tálba, üvegbe kezd el rétegezni a megpirított padlizsánkockákat és a vöröshagymás szószt.
- Tedd a hűtőbe minimum 3-4 órára, hogy az ízek össze tudjanak érni, de minél többet áll, annál jobb lesz.
- Fogyaszthatod pirítóssal, quinoával, gluténmentes tésztával.