Egy hagyományos étel kicsit másképpen elkészítve. A végeredmény egy zamatos és laktató lencsefőzelék, karamellizált cukorral.
Lencsefőzelék hozzávalói:
- 400 g száraz lencse
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 dl étolaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 liter zöldségalaplé
- fél evőkanál pirospaprika
- 3 db babérlevél
- só ízlés szerint
- 2 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál mustár
- 4 evőkanál tejföl
- 6 evőkanál rizsliszt
Lencsefőzelék elkészítése karamellizált cukorral:
- A lencsét az elkészítést megelőző este áztasd be kb. 3-szoros mennyiségű vízbe. Másnap főzés előtt 3-szor mosd át, majd öntsd le róla a vizet.
- A kristálycukrot közepes lángon karamellizáld, majd ha már elolvad öntsd rá az étolajat, add hozzá az összezúzott fokhagymát és a felaprított vöröshagymát. A lábos tartalmát pirítsd barnára, majd adj hozzá 2 dl zöldség alaplevet és szórd bele a pirospaprikát, a babérleveleket és a sót. Öntsd rá még 5 dl alaplevet és főzd össze kb. 10 perc alatt a lencsefőzelék alapját.
- Ezután add hozzá a leszűrt lencsét, a maradék alaplevet és főzd puhára a lencsét. Ez kb. 15-20 perc.
- Ha a lencse megpuhult add hozzá az almaecetet, a tejfölt és a mustárt
- A rizsliszthez adj 5 kanál főzőlevet, alaposan keverd össze és ezt ismételd meg még 3-szor, hogy csomómentes legyen. Ezt csurgasd bele a lencsefőzelékbe.
- Alacsony hőn, kevergetve forrald fel és már kész is.
- Tálald feltéttel vagy feltét nélkül, így is, úgy is nagyon finom!
Életem legfinomabb lencsefőzeléke!