Lágy tojás főzése:
- A tojásokat gondosan mosd meg.
- Helyezd őket forrásban lévő vízbe. Ha a tojások vízbe helyezése után várd meg, míg újra forrni kezd a víz és innentől kezdve 3 percig forrald a tojásokat. Télen vagy, amikor a tojások nagyon hidegek 4 percig forrald őket.
- Ha a tojások kisebbek, 4,5 dkg-nál kisebb a súlyuk, akkor 2,5 perc alatt elkészül a lágy tojás.
Félkemény tojás főzése:
- A megmosott tojásokat tedd forrásban lévő vízbe, majd mérsékelt tűzön forrald újra fel. Kevés sót adj a vízhez.
- Felforralástól számítva 5-6 percig főzd.
- Ekkor szedd ki őket és tedd hideg vízbe, hogy ne keményedjenek tovább.
Kemény tojás főzése:
- A megmosott tojásokat hideg sós vízben tedd fel főni.
- Mérsékelt tűzön fedő nélkül, lassan főzd a forrástól számítva 10 percen át.
- Majd szedd ki és tedd hideg vízbe őket, így a héját is könnyebben le tudod szedni.