Nem a leggyorsabban elkészíthető sütemény, de érdemes rászánni az időt, mivel nagyon finom. Körtés-túrós gluténmentes pite süsd meg, nem fogod megbánni!
Körtés-túrós pite hozzávalói:
- 30 dkg rizsliszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 db nagyobb tojás
- 1 g útifűmaghéj
- 6 g gluténmentes sütőpor
- 40 g gluténmentes vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 9 dkg kristálycukor
- 250 g túró
- néhány evőkanál baracklekvár
- 3-4 érett körte
Körtés pite elkészítése:
- Az útifűmaghéjat öntögesd fel annyi vízzel, amennyit fel tud venni anélkül, hogy túl szaftos lenne.
- A rizslisztet morzsolt el a vajjal, majd add hozzá a gluténmentes sütőport, a porcukrot, a 2 db tojás sárgáját és a nedves útifűmaghéjat. A tésztát gyúrd össze és tedd be a hűtőbe minimum fél órára pihenni.
- Készíts pudingot, a vaníliás pudingport keverd össze a kristálycukorral és keverd bele a forró tejbe. Ha besűrűsödik vedd le a tűzről és tedd félre kihűlni. Ha kihűlt a puding keverd bele a túrót.
- A körtéket mosd meg, hámozd meg, negyedeld fel, távolítsd el a magházakat, majd szeleted fel vékonyan a körtedarabokat.
- A pitetésztát rizsliszttel megszórt felületen nyújtsd ki. Sodrófa segítségével fektesd bele a piteformába. A piteforma tetejénél vágd le felesleges tésztadarabokat.
- A túrós-vaníliás masszát öntsd a tetejére és simítsd el a felületét. Erre kanalazz néhány evőkanál sárgabaracklekvárt, majd a felszeletelt körtét félfedésben fektesd a lekváros felületre.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt sül át a körtés-túrós gluténmentes pite. Célszerű az első 10 percben alsó sütéssel sütni, hogy a pitetészta megfelelően átsüljön.