Nagyon kiadós és laktató, egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul gluténmentes: kolbászos krumplileves tejföllel.
Kolbászos tejfölös krumplileves hozzávalói:
- kb. 50 dkg főzni való burgonya
- 10 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg füstölt kolbász
- 1 db közepes vöröshagyma
- 2 db nagyobb sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 db kisebb zellergumó
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 dl zöldségalaplé
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- őrölt kömény
- 1 teáskanálnyi szárított morzsolt majoránna
- 4-5 evőkanál tejföl
- 1 púpos evőkanál rizsliszt
Kolbászos krumplileves elkészítése tejföllel:
- A füstölt szalonnát kockázd fel és a lábasban pirítsd zsírjára.
- Add hozzá a felaprított vöröshagymát, majd 2 perc múlva a zúzott fokhagymát.
- Ha a vöröshagyma üveges, tedd rá a felkarikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, illetve a felkockázott zellergumót.
- Ízesítsd a fűszerekkel: sóval, őrölt borssal és köménnyel, illetve a majoránnával.
- Ha már picit puhultak a zöldségek tedd hozzá a felkockázott burgonyát is és öntsd rá a zöldségalaplevet.
- Ha az összes zöldség már szinte teljesen átfőtt, add a leveshez a felkarikázott füstölt kolbász.
- Keverd össze a tejfölt csomómentesen az 1 evőkanál riszliszttel és add hozzá a lobogó leveshez. Keverd jól össze, várd meg, amíg megint forrni kezd és már le is veheted a tűzről.
- Ha kissé meghűlt a leves kóstold meg és ha kell sózd, borsozd.