Szilvaszezonban friss gyümölcsből szezonon kívül fagyasztott szilvából is elkészíthető: kardamomos szilvaleves boros mártásban párolt szilvával. Próbáld ki!
Szilvaleves hozzávalói:
- 1 kg érett szilva
- 2 csomag vaníliás cukor
- fél kávéskanál őrölt kardamom
- csipet só
- 3 dkg vaj
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Kardamomos szilvaleves elkészítése boros mártásban párolt szilvával:
- A szilvát mosd meg, felezd el, magozd ki. A kimagozott szilva 80 %-ból készül a leves, a maradékot – lehetőleg a kevésbé puha szemeket – tedd félre.
- A levesek szánt szilvákat tedd fel főni annyi vízbe, amennyi pont ellepi, add hozzá a vaníliás cukrot, a kardamomot és a csipet sót. Főzd addig, míg a szilvák szét nem esnek, ekkor turmixold össze egyneművé a fazék tartalmát.
- Közben készítsd el a boros mártásban párolt szilvát is a kardamomos szilvaleveshez. Olvaszd meg a vajat, add hozzá a kristálycukrot, a fehérbort és a fahéjat. Ha a cukor felolvadt tedd bele a negyedelt szilvákat és párold addig, míg a szilvák meg nem puhulnak, de ne tovább, mert akkor szét fognak főni. Ennyi idő pont elég ahhoz, hogy a szilvák átvegyék a boros-fahéjas mártás zamatát, de ne essenek szét.
- Tálaláskor kanalazz a kardamomos szilvalevesbe a szilva és az alatta lévő fahéjas-boros mártásból. Mivel a levesbe nem került plusz cukor, a mártás édessége jól ki fogja egészíteni a szilvalevest.