Nem egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető torta, de ha szeretnél valami újdonságot az ünnepi asztalra készítsd el ezt a tortát: karácsonyi fűszeres mandarintorta gluténmentesen.
Az alábbi mennyiségek egy 24 cm-es tortaformához optimálisak.
Fűszeres mandarintorta hozzávalói:
A fűszeres tortaalap hozzávalói:
- 250 ml vaj vagy margarin
- 3 db tojás
- 300 g rizsliszt
- 240 g kristálycukor
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpos teáskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- csipet só
A mandarinzselé hozzávalói:
- 3 dl mandarinlé (kb. 8-10 kisebb mandarinból)
- 30 g kristálycukor
- 7 g étkezési zselatin
A mandarinkrém hozzávalói:
- 150 ml mandarinlé (kb. 4-5 kisebb mandarinból)
- 100 g vaj
- 60 g kristálycukor
- 2 db tojássárgája
- 1 púpos teáskanál rizsliszt
A mascarponekrém hozzávalói:
- 600 g mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 100 g porcukor
Karácsonyi fűszeres mandarintorta elkészítése gluténmentesen:
Mandarinzselé elkészítése:
- A mandarinlevet és a cukrot tedd fel egy kisebb lábosban melegedni, add hozzá az étkezési zselatint és melegítsd össze, de amint forrni kezd vedd le a tűzről.
- Lehetőleg egy mérettel kisebb tortaformába öntsd a még folykony mandarinzselét és tedd a hűtőbe megdermedni.
Fűszerese tortaalap elkészítése:
- A vajat /margarint olvaszd meg és a tojásokkal kezd el felverni, majd add hozzá a többi alapanyagot is: a rizslisztet, a kristálycukrot, a gluténmentes sütőport, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget és a csipet sót.
- Alaposan dolgozd össze a masszát, majd öntsd át egy zsiradékkal kikent, rizsliszttel megszórt tortaformába és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt süsd meg a tésztát.
Mandarinos krém elkészítése:
- Gőz felett főzd össze a mandarinos krémet. Egy kisebb lábosba tedd bele a mandarinlevet, a cukrot, a 2 db tojássárgáját, a vajat és a rizslisztet.
- Folyamatosan kevergetve kb. 10 perc alatt főzd sűrű krémmé.
Mascarponekrém elkészítése:
- A habtejszínt verd kemény habbá.
- A mascarponéba szitáld bele a porcukrot, majd óvatosan fogarsd bele a habtejszínt.
Karácsonyi fűszeres mandarintorta összeállítása:
- A tésztakorongot vedd ki a formából, vágd középen ketté majd tedd is vissza az alsó részét a kapcsos összeszerelt tortaformába.
- A mascapronekrém kb. 1/4-ét egyenletese kend el a torta alasó részén, erre kend rá a mandarinos krém kicsit több, mint felét.
- A mandarinos krém tetejére fektesd rá a mandarinzselét, majd a mascarponekrém 2. 1/4-ét kend a tetejére.
- A krémek tetejére fektesd rá a tortalap másik felét. Ezt mosd tedd be a hűtőbe, hogy a különböző rétegek kissé megszilárduljanak, azí ízek összeérjenek.
- Ha a torta kellően megszilárdult vedd le róla a tortaforma oldalát és a maradék mascarponekrém nagy részével vond be a tetejét és az oldalát.
- A megmaradt mascarponekrémet keverd össze a korábban félretett mandarinos krémmel, töltsd csillagcsöves habzsákba és ezzel a krémmel dekorált ki a tortát.