A kandírozott gyömbér markáns íze a sütiben is megmarad, de az aprítás következtében egyszerre csak kismértékben: kandírozott gyömbéres keksz.
Gyömbéres keksz hozzávalói:
- 5 dkg kandírozott gyömbér
- 1 db tojás
- 15 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 15 dkg rizsliszt
- 10 dkg Enjoy free gluténmentes lisztkeverék
- 1 csipet só
Keksz elkészítése:
- Az 5 dkg kandírozott gyömbért késsel aprítsd fel. Ha elektromos aprítóval aprítod, akkor ne pörgesd folyamatosan a gépet, mert a gyömbér a hő hatására inkább összemorzsolódik. Ha géppel aprítod, akkor többször röviden indítsd el a gépet.
- A tojássárgáját keverd össze a kristálycukorral, a vajjal és a lisztekkel. Végül add hozzá a felaprított kandírozott gyömbért is.
- A tésztát dolgozd össze, formázz belőle cipót, majd tedd be kb. 1 órára a hűtőbe.
- Az 1 óra letelte után rizsliszttel megszórt deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 4 mm vastagságúra. Szaggasd ki a kekszeket, majd a tetejüket kend meg a tojásfehérjével.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsülnek a gyömbéres kekszek. Sütés közben ne piszkáld a kekszeket, mert morzsálódni fognak. Ha aranybarnák és kiveszed a sütőből. akkor is puhának tűnnek, de, amint kihűlnek elérik a megfelelő szilárdságot.