Kell egy jó ötlet a kacsamáj felhasználásához? Ne keress tovább, itt a megoldás: kacsamáj ínyenc mártásban krumplipürével. Imádni fogjátok!
Krumplipüré hozzávalói:
- 1 kg burgonya
- 4 dl tej
- 50 g vaj
- só ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
Hozzávalók a májhoz és a raguhoz:
- 4 db közepes alma
- 2 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- néhány evőkanál étolaj
- só ízlés szerint
- csipet őrölt bors
- szárított, morzsolt majoránna
- 0,5 l húsleves alaplé
- 0,5 l vörösbor
- 4 evőkanál balzsamecet
- 3 evőkanál kristálycukor
- 130 g savanyított gyöngyhagyma
- 60 dkg hízott kacsamáj
Krumplipüré elkészítése:
- A burgonyát pucold meg, kockázd fel és főzd meg sós vízben.
- Ha a krumpli megfelelően puha vedd le a tűzről, öntsd le róla a főzővizet és krumplinyomóval alaposan törd össze. Ha szeretnél nagyon homogén krumplipürét, akkor apró lyukú szűrőn is törd át.
- A tejet forrósítsd meg és a vajjal együtt keverd hozzá az áttört krumplihoz. Sózd meg ízlés szerint és adj hozzá 1-2 csipet szerecsendiót.
Kacsamáj és ínyenc mártás elkészítése:
- 2 db almát pucolj meg és darabolj fel 2×2 cm-es darabokra. A hagymákat is pucold meg, a vöröshagymát darabold fel, a fokhagymát zúzd össze.
- Három evőkanál olajon kezd el megdinsztelni a darabokra vágott almát és vöröshagymát, valamint a zúzott fokhagymát. Sózd, borsozd és szórj rá majoránnát.
- Öntsd rá az alaplé felét, majd néhány perc múlva a vörösbor felét. Ha elfőtte a felesleges vizet öntsd rá az alaplé és a vörösbor másik felét, valamint ad hozzá a balzsamecetet. Ismét főzd addig, míg elfő róla a víz. Ekkor szűrd le a szaftot, de tedd félre, mert csak később lesz rá újra szükség.
- A másik 2 db almát szintén hámozd meg, távolítsd el a magházakat és kockázd fel kb. azonos nagyságú darabokra.
- A gyöngyhagymáról öntsd le a levet.
- Egy serpenyőben hevítsd olajat, tedd bele az almakockákat, a gyöngyhagymát és kezd el pirítani. Közben szórd rá a 3 evőkanál kristálycukrot és hagyd kissé karamelizálódni. Ezután öntsd rá a félretett szafttal és ismét tedd félre kis időre.
- A kacsamájat tisztítsd meg, vágd fel néhány darabra. Ne legyenek túl kicsik sem és túl nagyok sem.
- Hevíts 2 evőkanál olajat és és a kacsamáj szeletek mindkét oldalát pirítsd meg 2-szer átforgatva. Közben szórd meg őrölt borssal és majoránnával. Tényleg csak kevés olajat és forró serpenyőt használj, különben a kacsamájból kisül a zsír és összemegy!
- Ha a kacsamáj megpuhult sózd meg, majd tedd át a korábban elkészített mártásba. Fedő alatt párold készre a mártásban a kacsamájat.
- Amint a kacsamáj elkészült tálald a krumlpipürével.