Végy egy egész csirkét, néhány egyszerű alapanyagot és készíts könnyűszerrel egy remek magyar ételt: hagyományos csirkepaprikás egyszerűen.
Hagyományos csirkepaprikás hozzávalói:
- zsiradék
- 1 db vöröshagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 db konyhakész csirke feldarabolva (2-2 db szárny, alsó-és felső comb, mellek)
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1 kis pohár tejföl
- só
- bors
Hagyományos csirkepaprikás elkészítése egyszerűen:
- A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel a zsiradékon kezd el megfonnyasztani.
- Vedd vissza a hőt a vöröshagyma alatt, önts rá 1 dl vizet, keverd át és add hozzá a pirospaprikát. Az egészet melegítsd át, de vigyázz, hogy a pirospaprika ne égjen meg.
- Add hozzá a feldarabolt paradicsomot és zöldpaprikát, illetve a 2 gerezd zúzott fokhagymát.
- Tedd az edénybe a feldarabolt csirke részeit: a szárnyakat, a combokat, a melleket akár több darabra vágva és akár a csontos háti és mell részeket is.
- Önts rá 1-2 dl vizet és fedő alatt kezd el főzni a csirkedarabokat. Sózd és borsozd.
- Egy tálban keverd össze csomómentesen a rizslisztet és a tejfölt. Adj hozzá keveset a csirke főzőlevéből és amikor a csirkehúsok már majdnem teljesen átfőttek, sűrítsd be a rizslisztes tejföllel a csirkepaprikást. Célszerű ehhez a művelethez kivenni az edényből a csirkedarabokat, hogy könnyebben el tud keverni a szaftos lében a tejfölt. Majd tedd vissza a húsokat és főzd készre a csirkepaprikást.
- Ha elkészült az étel tálalás előtt kóstold meg és ha szükséges sózd, esetleg borsozd.
- A paprikás csirke mellé kiválóan illik a galuska, a kifőtt tészta, főtt fehér vagy barna rizs.

Csirkepaprikás vagy paprikás csirke?
Ki így hívja, ki úgy. Jelentősége nincs, hogy melyik tag kerül előre és melyik hátra. A csirkepaprikás és a paprikás csirke említése esetén is ugyanarra a finom hagyományos magyar ételre gondolunk. Csupán egy lépés, egy hozzávaló választja el a klasszikus csirke pörkölttől, mégpedig a tejföl, amivel a paprikást dúsítjuk.