Ha abban a szerencsében van részed, hogy lila tönkű pereszke gomba kerül a konyhádba, ne habozz készíts belőle valami finomat! Ennek az általában ősszel szedhető ehető gombának a húsa vastag, a kalapban puha, fehéres, kellemes illatú és jóízű. Az elkészített ételben is megmarad szép állaga és színe. Készítsd el: gombapaprikás lila tönkű pereszkéből.
Gombapaprikás hozzávalói:
- 10 dkg zsír
- 2 db közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- kb. 1 kg lila tönkű pereszke
- só ízlés szerint
- csipet őrölt bors
- 1 kis pohár tejföl
- 1 evőkanál rizsliszt
Gombapaprikás elkészítése lila tönkű pereszkéből:
- A gombát tisztítsd meg a fűszálaktól, majd mosd meg. Tekintve, hogy ezek nagyobb méretű gombák vágd a pereszkefejeket ketté, majd szeleteld fel.
- A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel és zsiradékon kezd el dinsztelni, majd vedd vissza a hőfokot és add hozzá a zúzott fokhagymát és forgasd össze.
- Ezután add hozzá a pirospaprikát, majd ha elkeverted a felszeletelt pereszkét is.
- Önts rá kb. 1 dl vizet, sózd és borsozd ízlés szerint.
- Fedő alatt párold a gombapaprikást, ne kevergesd inkább rázogasd, így nem törik össze a gomba.
- Keverd el a rizslisztet a kis pohár tejfölben csomómentesen és amikor a gomba már átfőtt, megpuhult habard be vele óvatosan a gombás alapot.
- Óvatosan keverd/rázogasd össze és habarással leöntött étel. Ha elkeveredett, pár perc alatt főzd össze, aztán le is veheted a tűzről. Tálalás előtt kóstold meg, ha szükséges sózd és borsozd.