Karácsonyi recepteket keresgélsz, amit a család ételallargiás tagjai is megehetnek? Íme egy recept: laktóz- és gluténmentes stollen kalács rizsliszttel. Az alábbi mennyiség egy kb. 1 kg-os stollent ad ki.
Laktóz- és gluténmentes stollen kalács rizsliszttel hozzávalói:
- 15 g útifűmaghéj
- 2 dl növényi tejszín
- 25 g friss élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 350 g rizsliszt
- 1 késhegynyi só
- 80 g kristálycukor
- 2 db tojás
- 50 g kókuszzsír
- kb. 1 dl víz
- 150 g marcipán
- 1 marék aszalt gyümölcs
- zsiradék a sütőforma kikenéséhez
- porcukor a tetejére ízlés szerint
Laktóz- és gluténmentes stollen rizsliszttel elkészítése:
- 1 dl növényi tejszínbe keverd bele az útifűmaghéjat. Ez egy zselés anyagot fog eredményezni.
- Az élesztőt morzsolt bele a maradék langyos tejszínbe és add hozzá a vaníliás cukrot is. Ez egy kissé fel fog habosodni.
- A rizsliszthez add hozzá a csipet sót, a kristálycukrot, az aszalt gyümölcsöket és keverd össze.
- A rizslisztes keverékhez add hozzá a 2 db egész tojást, a kókuszzsírt, az útifűmaghéjas tejszínt és az élesztős tejszínt.
- A stollen tésztát jól dolgozd össze és adj hozzá annyi vízet, hogy rugalmas, jól formázható, de ne túl ragacsos kalácstésztát kapj.
- Egy kalács sütésére alkalmas sütőformát kenj ki zsiradékkal és tedd bele a tészta felét.
- A marcipánból formázz egy sütőforma hosszúságú rúdat és tedd a tészta közepébe.
- A tészta másik felét is tedd rá a marcipános tésztára.
- 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30-40 perc alatt süsd készre a stollen kalácsot.
- Ha kihűlt, vedd ki a sütőformából és szitálj porcukrot a tetejére. Ha a stollen jóval előbb készül el, mint ahogy felszelésre és fogyasztásra kerülne, akkor vastagabban szórd meg porcukorral, így nem száraz ki a sütemény.