laktóz- és gluténmentes stollen

Laktóz- és gluténmentes stollen kalács rizsliszttel

Karácsonyi recepteket keresgélsz, amit a család ételallargiás tagjai is megehetnek? Íme egy recept: laktóz- és gluténmentes stollen kalács rizsliszttel. Az alábbi mennyiség egy kb. 1 kg-os stollent ad ki.

Laktóz- és gluténmentes stollen kalács rizsliszttel hozzávalói:

Laktóz- és gluténmentes stollen rizsliszttel elkészítése:

  • 1 dl növényi tejszínbe keverd bele az útifűmaghéjat. Ez egy zselés anyagot fog eredményezni.
  • Az élesztőt morzsolt bele a maradék langyos tejszínbe és add hozzá a vaníliás cukrot is. Ez egy kissé fel fog habosodni.
  • A rizsliszthez add hozzá a csipet sót, a kristálycukrot, az aszalt gyümölcsöket és keverd össze.
  • A rizslisztes keverékhez add hozzá a 2 db egész tojást, a kókuszzsírt, az útifűmaghéjas tejszínt és az élesztős tejszínt.
  • A stollen tésztát jól dolgozd össze és adj hozzá annyi vízet, hogy rugalmas, jól formázható, de ne túl ragacsos kalácstésztát kapj.
  • Egy kalács sütésére alkalmas sütőformát kenj ki zsiradékkal és tedd bele a tészta felét.
  • A marcipánból formázz egy sütőforma hosszúságú rúdat és tedd a tészta közepébe.
  • A tészta másik felét is tedd rá a marcipános tésztára.
  • 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30-40 perc alatt süsd készre a stollen kalácsot.
  • Ha kihűlt, vedd ki a sütőformából és szitálj porcukrot a tetejére. Ha a stollen jóval előbb készül el, mint ahogy felszelésre és fogyasztásra kerülne, akkor vastagabban szórd meg porcukorral, így nem száraz ki a sütemény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.