gluténmentes máglyarakás, kifli újrahasznosítás

Megmaradt némi péksütemény, amit kár lenne kidobni? Ne hagyd veszi, hasznosítsd újra a szikkadt pékárut! Egy megoldási javaslat: gluténmentes máglyarakás.

Gluténmentes máglyarakás hozzávalói:

Gluténmentes máglyarakás elkészítése:

  • A szikkadt kiflit karikázd fel, ha kalácsod van vágd kockákra.
  • A tejet tedd fel a tűzre melegedni, de vigyázz, hogy ne melegedjen túl, ne forrjon meg. Takarékra tedd és keverd bele a 10 dkg kristálycukrot, az 1 csomag vaníliás cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját, amiket mindig keverj el a tejben. Ha benne van az 5 tojás sárgája, vedd le a tűzről.
  • A tojásfehérjéket tedd vissza a hűtőbe.
  • A tepsi alját kend ki zsiradékkal.
  • A tepsi, sütőedény méreteitől függően egy- vagy kétrétegűre is készítheted a máglyarakást. Egy réteg = kifli, lekvár, szeletelt alma.
  • A tejes lébe tegyél egy adag felaprított kiflit / kalácsot, majd szűrőkanállal vedd ki és tedd a tepsibe. Ezt ismételgesd míg elfogy az alapanyag. A tepsiben egyenletesen oszlasd el a tejjel átitatott péksüteményeket.
  • A tetejét kend meg lekvárral. Bármilyennel, ami a rendelkezésedre áll. Az édes lekvárok jobban illenek a máglyarakáshoz, mint a savanykás, fanyar ízűek.
  • Az almát mosd meg, ha gondolod meg is hámozhatod, de ez nem feltétlenül szükséges. Negyedeld el őket, vágd ki a csumájukat és szeleteld fel az almákat. Az almaszeleteket félfedésben kezd el ráfektetni a lekvárral megkent gluténmentes péksüteményekre, majd szórd meg az őrölt fahéjjal.
  • A tepsit fedd le alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsd meg a máglyarakás alapját.
  • A sütési idő elteltével vedd ki a tepsit a sütőből, a sütési hőfokot vedd vissza 120 fokra a máglyarakást 5 percig pihentesd.
  • Közben készítsd el a tojáshabot. A hideg tojásokat kezd el habbá verni, közben add hozzá a csipet sót és apránként az 5 dkg kristálycukrot. Robotgéppel verve néhány perc alatt szép, fényes tojáshab lesz belőle.
  • A tojáshabot kanalazd rá a máglyarakás tetejére, simítsd el rajta egyenletesre, majd tedd be a tepsit a 120 fokos sütőbe és 15 perc alatt süsd készre az ételt.
  • A tojáshab kissé meg fog emelkedni és a 15 perc alatt világosbarnára sül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük