Megmaradt némi péksütemény, amit kár lenne kidobni? Ne hagyd veszi, hasznosítsd újra a szikkadt pékárut! Egy megoldási javaslat: gluténmentes máglyarakás.
Gluténmentes máglyarakás hozzávalói:
- kb. 80 dkg alma
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 8 db szikkadt gluténmentes kifli vagy hasonló mennyiségű szikkadt gluténmentes kalács
- 5 db tojás
- 6 dl tej
- 10 + 5 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- kb. 15 dkg lekvár
- vaj a tepsi kikenéséhez (más zsiradék is megfelelő)
Gluténmentes máglyarakás elkészítése:
- A szikkadt kiflit karikázd fel, ha kalácsod van vágd kockákra.
- A tejet tedd fel a tűzre melegedni, de vigyázz, hogy ne melegedjen túl, ne forrjon meg. Takarékra tedd és keverd bele a 10 dkg kristálycukrot, az 1 csomag vaníliás cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját, amiket mindig keverj el a tejben. Ha benne van az 5 tojás sárgája, vedd le a tűzről.
- A tojásfehérjéket tedd vissza a hűtőbe.
- A tepsi alját kend ki zsiradékkal.
- A tepsi, sütőedény méreteitől függően egy- vagy kétrétegűre is készítheted a máglyarakást. Egy réteg = kifli, lekvár, szeletelt alma.
- A tejes lébe tegyél egy adag felaprított kiflit / kalácsot, majd szűrőkanállal vedd ki és tedd a tepsibe. Ezt ismételgesd míg elfogy az alapanyag. A tepsiben egyenletesen oszlasd el a tejjel átitatott péksüteményeket.
- A tetejét kend meg lekvárral. Bármilyennel, ami a rendelkezésedre áll. Az édes lekvárok jobban illenek a máglyarakáshoz, mint a savanykás, fanyar ízűek.
- Az almát mosd meg, ha gondolod meg is hámozhatod, de ez nem feltétlenül szükséges. Negyedeld el őket, vágd ki a csumájukat és szeleteld fel az almákat. Az almaszeleteket félfedésben kezd el ráfektetni a lekvárral megkent gluténmentes péksüteményekre, majd szórd meg az őrölt fahéjjal.
- A tepsit fedd le alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsd meg a máglyarakás alapját.
- A sütési idő elteltével vedd ki a tepsit a sütőből, a sütési hőfokot vedd vissza 120 fokra a máglyarakást 5 percig pihentesd.
- Közben készítsd el a tojáshabot. A hideg tojásokat kezd el habbá verni, közben add hozzá a csipet sót és apránként az 5 dkg kristálycukrot. Robotgéppel verve néhány perc alatt szép, fényes tojáshab lesz belőle.
- A tojáshabot kanalazd rá a máglyarakás tetejére, simítsd el rajta egyenletesre, majd tedd be a tepsit a 120 fokos sütőbe és 15 perc alatt süsd készre az ételt.
- A tojáshab kissé meg fog emelkedni és a 15 perc alatt világosbarnára sül.