A lencse egy tipikus újévi alapanyag, de az év bármely részében finom és tápláló ételek készülhetnek vele. Például egy finom és laktató gluténmentes kolbászos lencsegulyás.
Gluténmentes kolbászos lencsegulyás hozzávalói:
- 25 dkg lencse
- 5 dkg zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- füstölt kolbász
- 1 teáskanál csemege pirospaprika
- só ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1-2 db babérlevél
- 1 szelet zeller
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 1-2 evőkanál rizsliszt és zsír a rántáshoz
- 1 evőkanál rizsliszt, 1 evőkanál gluténmentes lisztkeverék és egy csipet só a csipetkéhez
Gluténmentes kolbászos lencsegulyás elkészítése:
- A lencsét előző este válogasd át, aztán áztasd be és többször cseréld le a vizet.
- A vöröshagymát pucold meg, aprítsd fel és a zsiradékon kezd el fonnyasztani. A fokhagymát is pucold meg és zúzd össze és add a vöröshagymához, majd add hozzá a felkarikázott kolbászt.
- Kissé vedd vissza a hőt és szórd bele a csemege pirospaprikát, de vigyázz, hogy ne égjen meg.
- Majd add hozzá a megpucolt, felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a felkockázott zellert. A lencséről öntsd le a vizet és azt is add hozzá a gulyáshoz. Öntsd fel annyi vízzel ami bőven ellepi (kb. 1,5 liter).
- Add hozzá a többi fűszert is: a sót, a borsot, a köményt és a babérleveleket és lassú tűzön főzd a lencsegulyást kb. 1 órán át.
- Zsírral és rizsliszttel készíts rántást és sűrítsd be a gulyást vele.
- Készíts gluténmentes csipetkét a gulyáshoz. Egy-egy evőkanál rizslisztet és gluténmentes lisztkeveréket keverj össze egy csipet sóval és adj hozzá annyi gulyás főzőlevet, hogy jól gyúrható csipetketésztát kapj.
- Ha a zöldségek és a lencse már szinte tökéletesen puha add hozzá a csipetkét a gulyáshoz. Ha a csipetkék feljöttek a lencsegulyás tetejére még főzd néhány percig a levest, majd vedd le a tűzről.
- Ha kissé meghűlt kóstold meg és ha szükséges sózz utána.