Van néhány túlérett banánod, amit már nem szívesen ennél meg, de ki sem szeretnéd dobni? Íme a megoldás: gluténmentes kávés banánkenyér.
Kávés banánkenyér hozzávalói:
- 120 g vaj
- 2 db tojás
- 180 g kristálycukor
- 3 db érett banán
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- csipet só
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 300 g Enjoy free gluténmentes lisztkeverék
- 1 dl presszókávé
- 1 marék durvára vágott mandula
Banánkenyér elkészítése:
- A banánokat pürésítsd.
- Keverd habosra a puha vajat a kristálycukorral és a 2 db egész tojással, majd keverd össze a banánpürével.
- Keverd össze a száraz alapanyagokat: az Enjoy free lisztet, a sóval, a gluténmentes sütőporral és az őrölt fahéjjal.
- A száraz hozzávalók keverékét keverd bele a banános-vajas elegybe.
- Végül keverd bele a tésztába a presszókávét és a durvára tört mandulát.
- Egy kenyér sütőformát kenj ki vékonyan vajjal és szórd meg gluténmentes liszttel, majd öntsd bele a tésztát.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg a banánkenyeret. Ehhez kb. 35 perc szükséges, de mielőtt kivennéd végezz tűpróbát.
- Tálalás előtt szitálhatsz porcukrot a gluténmentes kávés banánkenyér tetejére, de anélkül is tálalható.
Miért érdemes banánt fogyasztani?
Mivel a gyümölcs (valójában lágy szárú növény) könnyen emészthető, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból 110 perc alatt kiürül. Ajánlható gyomorfekélyben szenvedőknek. Több táplálkozási szakértő gyógyhatásúnak tartja; ennek okaként főleg az A-, U- és E-vitamint, a vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort említik. Különösen sok benne a B6-vitamin. Jelentős szénhidrát-tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott. Savtartalma a legtöbb gyümölcsénél jóval kisebb, emiatt már csecsemők is ehetik (Terebess). Sportolók számára kiváló szénhidrátforrásként szolgál, főleg edzések előtt kellő idővel fogyasztva.
Forrás: wikipedia.org