Csöröge, csörögefánk, forgácsfánk vagy herőce. A végeredmény ugyanaz: gluténmentes csörögefánk rizslisztből, ami jobb, mint az eredeti. Ha nem is vagy gluténérzékenyvagy gluténallergiás, akkor is érdemes kipróbálnod ezt a csörögefánk receptet. A gluténmentes csörögefánk rizslisztből készítve jobb, mint az eredeti változat, mivel ropogósabb.
Gluténmentes rizslisztes csörögefánk hozzávalói:
- 2 db egész tojás
- 3 dkg kristálycukor
- 3 cl rum
- csipet só
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 dl tejföl
- 35-40 dkg rizsliszt
- étolaj a sütéshez
Gluténmentes rizslisztes csörögefánk elkészítése:
- Egy tálban keverd össze a tojásokat a cukorral, majd add hozzá a rumot, a tejfölt, végül a sót és a szódabikarbónát. Keverd jól össze egyneművé.
- Adj hozzá annyi rizslisztet, hogy jól gyúrható, gyenge tésztád legyen.
- Rizslisztes deszkán sodrófával nyújtsd ki a tésztát kb. 5 mm vastagra.
- Vágj, formázz kedved szerint csörögefánkokat a tésztából.
Pl. szeld 2 x kb. 12 – 15 cm-es csíkokra a tésztát és a csíkok közepére tegyél egy laza csomót.
Vagy vágj rombusz alakokat, középen vágj rést és az egyik sarkát fűzd át a résen. - Forrósíts olajat és süsd benne aranybarnára a fánkokat, de vigyázz, hogy ne égjenek meg. Hamar átsülnek, szűrőkanál segítségével szedd ki őket az olajból..
- Ha kissé meghűltek a kisült csörögefánkok porcukorral megszórva tálald őket. Kínálhatsz hozzá sárgabaracklekvárt is!
További gluténmentes fánkreceptek:
Csörögefánk egyéb elnevezései:
- Forgácsfánk
- Csöröge
- Herőce
Ez egy igazán jó recept. Már kétszer megcsináltam ezt a fánkot. Hamar elfogyott a dupla adag is.