alacsony kalóriás ételek, fogyókúrás zöldségek

Fogyókúra zöldségekkel

Nyers zöldség diéta

Nyáron roskadoznak a piaci árusok pultjai, a boltok polcai a friss zöldségektől és gyümölcsöktől. Egyik szebb, mint a másik. Ilyenkor a fogyókúra és a diéta is könnyebben megy. Azonban míg a gyümölcsökkel óvatosan kell bánni, hiszen magas cukortartalmuk miatt könnyen felfuthat néhány nem kívánt kiló a nagy gyümölcsdömpingben, addig a legtöbb hazánkban termő zöldség kalóriatartalma igen alacsony, így ezekből kedvünkre ehetünk a nap bármelyik szakában. Arra azért mindig figyelj, hogy mi kerül a salátára, hiszen az öntetek, a szószok rengeteg rejtett kalóriát tartalmazhatnak, nem beszélve a saláták mellé fogyasztandó sajtokról, grillkolbászokról, magvakról.

Zöldségek kalóriatartalma

Összegyűjtöttük Neked a hazánkban is termő és megvásárolható leggyakoribb zöldségeket és azok kalóriatartalmát.

ZÖLDSÉGEK           (Adatok 100 grammra) Energia (kcal) Fehérje (gramm) Zsír (gramm) Szénhidrát (gramm) Glikémiás index
Retkek
Jégcsapretek 14 1,1 0.1 1,2 0-55
Retek 16 0,7 0.1 1,9 0-55
Saláták
Jégsaláta 14 0,9 0.1 2,0 0-55
Fejes saláta 15 1,4 0.2 1,6 10
Endívia saláta 17 1,3 0.2 0,3 0-55
Római saláta 17 1,2 0.3 1,1 10
Rukkola 25 2,6 0.7 2,1 32
Hagymák
Snidling 30 3,3 0.7 1,9 10
Édes hagyma 32 0,8 0.0 6,6 10
Újhagyma 32 1,8 0.2 4,7 0-55
Vöröshagyma 40 1,1 0.1 7,6 10
Lilahagyma 42 0,9 0.1 10,1 10
Egyéb zöldségek
Kínai kel (pak-choi) 13 1,5 0.2 1,2 10
Kígyóuborka 15 0,7 0.1 3,1 0-55
Paradicsom 16 1,2 0.2 2,3 0-55
Mangold 19 1,8 0.2 2,1 0-55
Spenótlevél 23 2,9 0.4 1,4 0-55
Karalábé 27 1,7 0.1 2,6 0-55
Paprika 27 1,0 0.2 5,4 0-55
Csili paprika (piros) 40 1,9 0.4 7,3 0-55
Sárgarépa 41 0,9 0.2 6,8 47
Cékla 43 1,6 0.2 6,8 64

 

Glikémiás index

A glikémiás index az egyes élelmiszerek  vércukoremelő képessége a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz képest, százalékban kifejezve. Vércukorszinten a vér szőlőcukortartalmát értjük, bár más cukor, elsősorban gyümölcscukor is található benne. Jelentősége fogyókúrázók és 2-es típusú cukorbetegek esetén a legnagyobb.

GI-indexük elsősorban a  szénhidrátot tartalmazó élelmiszereknek van, a szénhidrátokat ugyanis a szervezet szinte kivétel nélkül szőlőcukorrá alakítja. Ugyanakkor a máj képes szőlőcukrot előállítani más, elsősorban a fehérjelebontás során keletkező vegyületekből is, így szénhidrátot nem/alig tartalmazó ételeknél is mérhető lehet a közvetett vércukoremelő hatás.

Élelmiszerek glikémiás indexe

GI Élelmiszer
nagyon magas 90-100% szőlőcukor,  méz, cukros üdítőitalok, gabona-, kukorica-, rizspehely
magas 70-90% cukor, fehérlisztből készült pékáruk és főtt tészták, szőlő, tejberizs
közepes 50-70% kukorica, főtt rizs, banán, cukrozatlan gyümölcslé
alacsony 30-50% tej, joghur, kefír, a legtöbb hazai gyümölcs, durumbúzából készült tészták
30% alatt fruktóz, saláták, hagymák, paradicsom, paprika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük