falafelgolyó, csicseriborsófasírt

A falafelgolyó hagyományosan csicseriborsóból készülő Közel-Keleti étel. Másik ismert neve: csicseriborsó fasírt. Mára világszerte ismert és különösen a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között népszerű. Általában humusszal és zöldségekkel szolgálják fel pitában, de gyakran készítenek belőle szendvicseket is, illetve más köret mellé is sokan fogyasztják.
Forrás: www.wikipedia.org

Falafelgolyó (csicseriborsó fasírt) hozzávalói:

Falafelgolyó (csicseriborsó fasírt) elkészítése:

  • Ha száraz csicseriborsóval dolgozol áztasd be 4-szeres mennyiségű vízbe 12-24 órára. Ennek megfelelően meg fog dagadni. Ha konzerv csicseriborsóból készíted a falafelgolyókat, akkor erre természetesen nincs szükség.
  • Kezdésként öntsd, szűrd le a felesleges vizet a csicseriborsóról.
  • Tedd konyhai aprítóba, turmixgépbe a csicseriborsót, a fokhagymát, a vöröshagymát, a petrezselyemzöldet és alaposan turmixold össze a hozzávalókat.
  • Add hozzá a sót, a római köményt, a koriandert, a pirospaprikát, az őrölt borsot, a majoránnát, a szegfűszeget, a chilit és jól keverd, dolgozd össze az egész masszát.
  • Jól záródó dobozban tedd a hűtőbe a csicseriborsó masszát és hagyd minimum 3-4 órán át érni. Ez azért is fontos, hogy a falafelgolyók majd ne essenek szét.
  • A pihentetés után keverd bele a szódabikarbónát és ismét jól dolgozd át a falafelmasszát. Vizes kézzel formázz kb. pingpong labda nagyságú golyókat.
  • Forrósíts olajat és 1-2 perc alatt süsd aranybarnára a csicseriborsó fasírtokat. Majd szedd ki őket törlőkendőre, hogy az olaj lecsepeghessen róluk.
  • Joghurttal és salátával tálald!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.