A falafelgolyó hagyományosan csicseriborsóból készülő Közel-Keleti étel. Másik ismert neve: csicseriborsó fasírt. Mára világszerte ismert és különösen a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között népszerű. Általában humusszal és zöldségekkel szolgálják fel pitában, de gyakran készítenek belőle szendvicseket is, illetve más köret mellé is sokan fogyasztják.
Forrás: www.wikipedia.org
Falafelgolyó (csicseriborsó fasírt) hozzávalói:
- 500 g csicseriborsó (száraz vagy konzerv)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- petrezselyemzöld
- 2 tk. só
- 2 ek. őrölt római kömény
- 1 kk. őrölt koriander
- 1 kk. pirospaprika
- 1 kk. őrölt feketebors
- 1 kk. morzsolt majoránna
- 1 kk. őrölt szegfűszeg
- fél kk. őrölt chili
- 2 tk. szódabikarbóna
Falafelgolyó (csicseriborsó fasírt) elkészítése:
- Ha száraz csicseriborsóval dolgozol áztasd be 4-szeres mennyiségű vízbe 12-24 órára. Ennek megfelelően meg fog dagadni. Ha konzerv csicseriborsóból készíted a falafelgolyókat, akkor erre természetesen nincs szükség.
- Kezdésként öntsd, szűrd le a felesleges vizet a csicseriborsóról.
- Tedd konyhai aprítóba, turmixgépbe a csicseriborsót, a fokhagymát, a vöröshagymát, a petrezselyemzöldet és alaposan turmixold össze a hozzávalókat.
- Add hozzá a sót, a római köményt, a koriandert, a pirospaprikát, az őrölt borsot, a majoránnát, a szegfűszeget, a chilit és jól keverd, dolgozd össze az egész masszát.
- Jól záródó dobozban tedd a hűtőbe a csicseriborsó masszát és hagyd minimum 3-4 órán át érni. Ez azért is fontos, hogy a falafelgolyók majd ne essenek szét.
- A pihentetés után keverd bele a szódabikarbónát és ismét jól dolgozd át a falafelmasszát. Vizes kézzel formázz kb. pingpong labda nagyságú golyókat.
- Forrósíts olajat és 1-2 perc alatt süsd aranybarnára a csicseriborsó fasírtokat. Majd szedd ki őket törlőkendőre, hogy az olaj lecsepeghessen róluk.
- Joghurttal és salátával tálald!