Egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető desszertre vágysz? Íme egy erdei gyümölcsös ricottahab, amihez a sütőt sem kell bekapcsolni. Sőt, elkészítheted akár eritrittel vagy nyírfacukorral is!
Erdei gyümölcsös ricottahab hozzávalói:
- 250 g ricotta
- 2 dl 30 %-os habtejszín
- 10 + 10 dkg kristálycukor (eritrittel, nyírfacukorral is elkészíthető)
- kb. 50 dkg bogyós gyümölcs vegyesen (szamóca, eper, málna, szeder, ribizli, áfonya)
- 1 csomag vaníliás cukor
Gyümölcsös ricottahab elkészítése:
- Először készítsd el az erdei gyümölcsös szósz, ami tulajdonképpen egy lekvár.
- A gyümölcsöket szemezd le, mosd át alaposan, majd tedd fel egy lábasban a cukorral együtt főni.
- A cukor (vagy édesítő) mennyisége a gyümölcsök fajtájától is nagyban függ. Ha sok a savanykás gyümölcs a szószban (szeder, ribizli), akkor nyilván több édesítőszer kell a szósz elkészítéséhez. De nyilván ez ízlés kérdése is.
- Főzd sűrű szósszá a cukros gyümölcsöket, majd vedd le a tűzről és tedd félre kihűlni.
- A ricottahab elkkészítéséhez verd habbá a tejszínt.
- A ricottát keverd alaposan össze a cukorral és a vaníliás cukorral, majd óvatosan forgasd bele a felvert tejszínhabot.
- A ricottahabot az összeállításig tedd be a hűtőbe.
- Ha a gyümölcsmártás kihűlt állítsd össze a pohárdesszertet. Rétegezd a ricottahabot és az erdei gyümölcsmártást poharakba. Ha a ricottahabot nyomózsákba töltöd, könnyebben boldogulsz a poharak megtöltésével.