Miért nagyszerű étel a babfőzelék? Mert finom és tápláló, sokféle feltéttel fogyasztható (bacon, tükörtojás, sült kolbász stb) és többféleképpen elkészíthető (rántással, habarással, konzervbabból, szárazbabból). Ez a recept most egyszerű babfőzelék szárazbabból, rántással.
Egyszerű babfőzelék hozzávalói 4 fő részére:
- 30 dkg szárazbab
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- néhány evőkanál zsiradék
- 1 csapott evőkanál pirospaprika
- só ízlés szerint
- fél kávéskanál őrölt bors
- 1 teáskanál szárított morzsolt majoránna
- 1 kis pohár tejföl
- 2-3 púpos evőkanál rizsliszt
- opcionális: 1-2 teáskanál ecet
Egyszerű babfőzelék elkészítése szárazbabból, rántással:
- A szárazbabot még előző este áztasd be, hogy jól megszívja magát és valamelyest megpuhuljon, így nem kell órákon át főzni.
- Mielőtt nekiállsz a főzésnek kétszer mosd át a babot bő vízben, majd önts le róla a vizet.
- A vöröshagymát pucold meg és aprítsd fel, majd a zsiradékon kezd el megfonnyasztani. Önts rá 1 dl vízet és főzd pépesre a hagymát.
- Vedd vissza a hőt és ha már nem túl forró a zsíros hagyma add hozzá a pirospaprikát és keverd el.
- Tedd bele a beáztatott babot, önts fel annyi vízzel, ami bőven ellepi.
- Add hozzá a sót, a borsot és a majoránnát.
- Fedő alatt, közepes lángon főzd a babot majdnem puhára.
- Közben készítsd el a habarást. A tejfölt keverd el 2-3 evőkanál rizsliszttel, attól függően, hogy milyen sűrű főzeléket szeretnél készíteni.
- Add a riszlisztes tejfölt a babhoz és főzd addig, míg el nem éri a kívánt sűrűséget.
- Ha szükséges sózd meg és tehetsz bele kevés ecetet is.