dinsztelt sertésmáj

Dinsztelt sertésmáj

A sertésmáj egy méltatlanul alulértékelt konyhai alapanyag, mindannak ellenére, hogy jelentős mennyiségű vitamint és ásványi anyagot raktároz. Gazdag A- és D-vitaminban, illetve vasban, rézben, cinkben, mangánban, szelénben gazdag. A dinsztelt sertésmáj egy remek étel, mely könnyen és egyszerűen elkészthető.

Dinsztelt sertésmáj hozzávalói:

Dinsztelt máj elkészítése:

  • Mindid friss májból készítsd a dinsztelt májat, bármilyen állat májáról is legyen szó!
  • A májat egy éles késsel tisztítsd meg a hártyáktól és erektől, majd mosd meg és töröld szárazra.
  • Ezután vágd a sertéésmájat hüvelykújj vastagságú 1,5-2 cm magas darabokra. A túl vékonyra szelt máj könnyen kiszárad.
  • A vöröshagymát pucold meg és aprítsd fel, majd a sertészsíron kezd el megfonnyasztani.
  • Ha a vöröshagyma megpuhult add hozzá a sertésmáj csíkokat és közepes hőn néhány perc alatt pirítsd fehéredésig.
  • Amint a májdarabok kifehérednek szórd rá a fűszereket – pirospaprika és őrölt bors, majoránna – a só kivételével. Ha a sót korán hozzáadod a máj megkeményedik. Keverd át a megfűszerezett májat.
  • Néhány perc dinsztelés után vegyél ki egy darab májat, vágd ketté és vizsgáld meg, hogy átfőtt-e. Ha folyik belőle véres lé még főznöd kell, de legyél óvatos, mert a túlkészült dinsztelt máj megkeményedik.
  • Ha a dinsztelt sertésmáj elkészült vedd le azonnal a tűzhelyről. Most már megsózhatod, de az sem baj, ha csak tálaláskor kerül rá só.
  • A dinsztelt sertésmáj mellé kiváló köret a főtt burgonya vagy a párolt rizs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.