A sütés-főzés során maradt néhány tojásfehérjéd? Ne hagyd kárba veszni! Készíts belőle egy gyorsen elkészthető finomságot! A megoldás: csokis habcsók.
Csokis habcsók hozzávalói:
- 2 db tojásfehérje
- 14 dkg kristálycukor
- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé vagy tejcsoki
Csokoládés habcsók elkészítése:
- Gőz felett olvaszd meg az étcsokoládét, majd zárd el alatta a hőt, de ne vedd még le a gőzről.
- A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket tedd a tálás mixer táljába és alacsony fokozaton kezd el habosítani őket.
- Ahogy kezd fehéredni és habbá válni apránként adagold hozzá a kristálycukrot. Ne siesd el a cukor hozzáadását. Hagyd, hogy a hozzáadott cukornak legyen ideje feloldódni a tojáshabban.
- Amikor az összes kristálycukrot hozzáadtad a tojáshabhoz kapcsold magasabb fokozatra a mixert és verd kemény habbá a cukros tojáshabot.
- Ha a hab elkészült csugasd rá a megolvasztott étcsokit. Kissé forgasd át a habot a csokival, de ügyelj arra, hogy ne keveredjen el teljesen. Legyen csikos, foltos.
- Sütőpapírral bélelt tepsire vagy sütőlemezre adagold ki két kanál vagy habzsák segítségével a csokis habot. Mivel ezek a habhalmok a sütés során nem fognak megnőni, ezért nem kell nagy helyet hagyni az egyes habcsókok között.
- 90-100 fokra előmelegített sütőben kell szárítani a habcsókokat. Kb. 1,5 óra alatt száradnak ki a megfelelő mértékben. Akkor jó a habcsók, ha a külseje kemény és simán elválik a sütőpapírtól.
- Légmentesen tárolva (nedvességtől védve) több hétig is elállna, ha el nem fogyna…
- Ha szeretnéd még kissé turbózni a csokis habcsókot, akkor durvára vágott madvakat is keverhetsz a nyers tojásshabba.
