csemege kukorica főzése

Csemege (csöves) kukorica főzése

Hogyan készül a főtt kukorica, hány percig kell főzni a kukoricát? A főtt kukorica elkészítésének lépesei, a csemege (csöves) kukorica főzése.

A csemegekukorica (Zea mays var. saccharata vagy Zea mays var. rugosa) a kukorica (Zea mays) emberi fogyasztásra termesztett változata.
A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett, sok energiát is szolgáltat. 100 g-on ként, 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8–12 mg C vitamin, de vasat, foszfort, karotint, és meszet is tartalmaz.
A csemegekukorica ízét a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, ún. tejes-érési állapotában a legnagyobb. Érettebb állapotában már kevesebb benne a cukor, keményebb és kevésbé élvezhető.
Felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; saláták igen kedvelt kiegészítője, de mélyhűtve tartósíthatjuk is. Üzletekben konzerváltan kapható. Beérett állapotban őrölve, lisztként, vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga.
Forrás: www.wikipedia.org

Csemegekukorica helyett takarmánykukorica

A csemegekukoricából lehet igazán finom, puha, ízletes főtt kukoricát készíteni, de előfordulhat, hogy takarmánykukorica van csak kéznél és abból lesz főtt kukorica.
Takarmánykukoricából is lehet viszonylag finom főtt kukoricát készíteni, de a főzése tovább tart és kell egy kis cukor a főzővízbe.

Főtt kukorica készítése

Hogyan főzzük a kukoricát?

 • Ha teheted mindig friss csemege kukoricát vásárolj és abból készíts főtt kukoricát. A friss csöves kukorica levelei zöld színűek és nincsenek kiszáradva, ilyenkor a kukoricaszemek is frissek. Ha a körmödet bele tudod mélyeszteni a kukoricaszemekbe és a sérülés helyén fehér nedv bukkan fel, akkor a kukorica friss.
 • Főzés előtt távolítsd el a kukorica leveleit és bajuszát.
 • Ha túl nagyok a csövek vágd őket ketté.
 • Tedd a csöves kukoricákat egy mély lábosba és hideg vízzel tedd fel őket főni. nem kell a főzővízbe. Ha nem csemegekukoricát, hanem takarmánykukoricát főzöl, akkor 1-2 evőkanál kristálycukrot tegyél a vízbe.
 • Ha forrni kezd a főzővíz, vedd vissza takarékra a hőt és így főzd készre a kukoricát. Időnként nézd meg, hogy kellően puhák-e a kukoricaszemek.
 • Ha a kukorica megfőtt vedd ki a főzővízből, szórd meg egyenletesen sóval és fogyasztásig letakarva tárold, hogy ne száradjon ki.

Meddig kell a kukoricát főzni?

Hogy pontosan hány percig kell főzni a kukoricát ezt nehéz megmondani. A kukorica főzési ideje függ a fajtától, a nagyságtól és frissességtől.
A friss, zsenge csemegekukorica akár 10 perc alatt is elkészül, de ha a kukorica már nem friss akár 30 percig is eltarthat, míg átfő és kellően megpuhul.
A takarmánykukorica főzési ideje akár 60 perc is lehet.

2 hozzászólás

  1. Author

   Kedves Nóra!
   Mert a takarmánykukorica nem olyan finom, mint a csemegekukorica és jót tesz az ízének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük