Chia mag vagy azték zsálya, sokak szerint az új szuperfood. A chia mag gyógyító hatása elsősorban magas omega 3 zsírsav tartalmának és kiegyensúlyozott omega 3 – omega 6 zsírsav arányának tudható be. Mire használd? Például: chiapuding mandulatejjel és őszibarackkal. Reggelire, tízóraira, uzsonnára, de akár desszertnek is kiváló.
Chiapuding mandulatejjel és őszibarackkal hozzávalói:
- 6 dl mandulatej
- 20 dkg chiamag
- méz ízlés szerinti mennyiségben
- 1 csipet só
- 1 citrom leve
- 20 dkg őszibarack (friss vagy befőtt / kompót / konzerv)
Chiamagpuding mandulatejjel és őszibarackkal elkészítése:
- Keverd össze a mandulatejet, a chiamagot, a citrom levét, kevéske sót és 2 evőkanál mézet.
- Tedd a hűtőbe néhány órára, míg a chiamag magába szívja a nedvességet és megdagad. Ekkor keverd jól össze, kóstold meg és ha szükséges adj még hozzá mézet.
- Kanalazd poharakba, tálkákba a chiapudingot.
- Az őszibarackot, ha friss hámozd meg, távolítsd el a magját és kockázd fel. Ha befőtt vagy konzerv, akkor csepegtesd le a levét és aztán kockázd fel. Minden pohár puding tetejére halmozz egy adag őszibarackot és már tálalhatod is. Akár tejszínhabot is nyomhatsz a tetejére. Nem csak ínycsiklandóbb lesz tőle a chiapuding, hanem szemrevalóbb is.
Tipp: ha befőttel dolgozol az ízes-édes befőttlevet tedd be a hűtőbe és legközelebb, ha gyümölcsleves készítesz használd víz helyett a befőtt levét!