Imádod a céklát, de kipróbálnád már valamilyen más formában, mint a szokásos ecetes-csemege cékla? Próbáld ki ezt: cékla saláta nyersen.
Cékla saláta hozzávalói:
- 500 g cékla
- 1 evőkanál ecet vagy 3 evőkanál gyümölcsecet
- negyed teáskanál só
- 1 teáskanál méz
- 100 ml olívaolaj
- 1 db vöröshagyma vagy lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
Cékla saláta nyersen elkészítése:
- A meghámozott céklát reszeld le.
- Keverd hozzá a zúzott fokhagymát, az ecetet, a mézet és a sót. Keverd jól össze és hagyd állni 30 percet.
- A hagymát aprítsd fel és pirítsd meg az olívaolajon, majd öntsd a céklához az olajjal együtt.
- Add hozzá az őrölt borsot.
- Fogyasztás előtt 1 órára tedd be a hűtőbe.
További gluténmentes salátareceptek:
- Nyers céklasaláta
- Orosz sárgarépa saláta
- Uborkás mártogatós káposztával
- Orosz céklasaláta
- Mézes sültrépa saláta quinoával
A cékla jótékony élettani hatásai:
- A cékla erősen lúgos kémhatású, így szabályozza a szervezet sav-bázis egyensúlyát,
- méregtelenítő és fogyókúrákhoz is alkalmas.
- Gyakori fogyasztása fizikai és szellemi előnyt biztosít,
- javítja az erőnlétet,
- káliumtartalma fokozza az agy és az izmok teljesítményét.
- Vérképző,
- emésztést serkentő,
- májműködést fokozó,
- vízhajtó.
- Véd a prosztatabántalmaktól, a csontritkulástól és a cukorbetegségtől.
- B1, B2, B6 vitamin tartalma erősíti az idegrendszert.
- A céklalében lévő Ca, Si, P, Mg szépíti a hajat, a bőrt, erősíti a kötőszövetet.
- Betanintartalma véd a rákbetegségtől.
- Magas vastartalmát az emberi szervezet jól hasznosítja, vashiányos állapotban és megelőzésképpen is.
- Egyensúlyban tartja a vérnyomást.