céklasaláta, nyers saláta

Cékla saláta nyersen

Imádod a céklát, de kipróbálnád már valamilyen más formában, mint a szokásos ecetes-csemege cékla? Próbáld ki ezt: cékla saláta nyersen.

Cékla saláta hozzávalói:

Cékla saláta nyersen elkészítése:

  • A meghámozott céklát reszeld le.
  • Keverd hozzá a zúzott fokhagymát, az ecetet, a mézet és a sót. Keverd jól össze és hagyd állni 30 percet.
  • A hagymát aprítsd fel és pirítsd meg az olívaolajon, majd öntsd a céklához az olajjal együtt.
  • Add hozzá az őrölt borsot.
  • Fogyasztás előtt 1 órára tedd be a hűtőbe.

További gluténmentes salátareceptek:

A cékla jótékony élettani hatásai:

  • A cékla erősen lúgos kémhatású, így szabályozza a szervezet sav-bázis egyensúlyát,
  • méregtelenítő és fogyókúrákhoz is alkalmas.
  • Gyakori fogyasztása fizikai és szellemi előnyt biztosít,
  • javítja az erőnlétet,
  • káliumtartalma fokozza az agy és az izmok teljesítményét.
  • Vérképző,
  • emésztést serkentő,
  • májműködést fokozó,
  • vízhajtó.
  • Véd a prosztatabántalmaktól, a csontritkulástól és a cukorbetegségtől.
  • B1, B2, B6 vitamin tartalma erősíti az idegrendszert.
  • A céklalében lévő Ca, Si, P, Mg szépíti a hajat, a bőrt, erősíti a kötőszövetet.
  • Betanintartalma véd a rákbetegségtől.
  • Magas vastartalmát az emberi szervezet jól hasznosítja, vashiányos állapotban és megelőzésképpen is.
  • Egyensúlyban tartja a vérnyomást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük