Barna rizs köret: nem csak a kalóriatartalma alacsonyabb, mint a fehér rizsé, hanem a szénhidráttartalma is. A barna rizs főzése kicsit hosszadalmasabb, de a végeredmény nagyszerű rostban gazdag gabonaköret.
Barna rizs hozzávalói:
- 1 rész barna rizs
- 2-2,5 rész víz
- zsiradék
- só
- opcionális: fűszerek, ételízesítő
Barna rizs elkészítése, főzése:
- A barna rizs mosd jól át és öntsd / csepegtesd le róla a vizet.
- A főzővizet forrald fel.
- A zsiradékot forrósítsd fel és tedd bele a megmosott barna rizst. Folyamatos kevergetés mellett pirítsd meg, de vigyázz, hogy ne égjen meg.
- Ha megpirult a rizs öntsd fel 2-2,5-szeres vízmennyiséggel, sózd meg. Fűszereket, ételízesítőt is adhatsz hozzá, de vigyázz ne legyen túl sós.
- Fedő alatt főzd. Időnként nézz bele, hogy mennyire puhult meg. Ha szükséges apránként pótold a vizet. Kevergetni nem szükséges.
- Kb. 50-60 perc alatt készül el a barna rizs.
- Kiváló körete húsos ételeknek: pörkölt, borsos tokány, borjúpaprikás, sült kacsamell, szaftos csirkemell, sült csirkeszárny, sörös aprópecsenye, burgundi szarvascomb.